Zoeken

OPENING KUNSTFESTIVAL WE ARE ALL GUESTS
12 juli 2023 - 17:00

RSVP voor de opening

In het kader van Zomer Op Zuid organiseert Paviljoen aan het Water van 12 tot en met 16 juli het kunstfestival en overzichtstentoonstelling WE ARE ALL GUESTS: Once a Guest, Always Welcome. Paviljoen aan het Water heeft kunstenaars uitgenodigd die eerder deelnamen aan het internationale residentie programma State of the City, dat het Paviljoen sinds 2016 in samenwerking met het CBK organiseert.

International Residency Programma State of the City 2016-2024

Het Paviljoen aan het Water ligt in een voormalig havengebied aan de Maashaven, grenzend aan de oude stadswijken Charlois en Tarwewijk, met zicht op de skyline. Aan de andere oever van De Maashaven zie je nieuwe wijken als teken van opkomende gentrificatie. Met het residentieprogramma State of the City worden maatschappelijke ontwikkelingen in de stad onderzocht en zichtbaar gemaakt. Al sinds 2016 transformeert Paviljoen aan het Water gedurende de maanden oktober tot en met maart tot een artists-in-residence, waarvoor inmiddels al zo’n 60 kunstenaars werden uitgenodigd. Vanuit dit project verandert het paviljoen ieder jaar weer in een plek waar verhalen over de stad, de mensen en het leven aan het water worden verzameld en verbeeld. De kunstenaars worden uitgedaagd om openbare werken te maken in en over de nabije omgeving. Het paviljoen dient als hun uitvalsbasis, werkplaats en presentatieplek.   Voor elke kunstenaar en kunstcollectief wordt aan het eind van hun verblijf een poster gemaakt dat dient als beeld en verslag van het werk dat zij realiseerden. De overzichtstentoonstelling toont deze posters en de gerealiseerde projecten, gemaakte films en een publicatie met het overzicht van alle activiteiten. De lichtkrant op het dak van het paviljoen toont alle teksten die door de kunstenaars aan de omgeving zijn toegeschreven.

Kunstfestival

Op de openingavond van de tentoonstelling presenteren de Zwitserse kunstenaars Simon Kindle en Vincent Hofmann voor het eerst hun bewegende beeldhouwwerk Eirad (2023), dat zij tijdens hun residentie dit jaar in Paviljoen aan het Water ontwikkelden. Naast de overzichtstentoonstelling presenteert Paviljoen aan het Water samen met de kunstenaars diverse workshops, performances en worden er publieke kunstwerken gerealiseerd. Gedurende het festival is er ook een tweetal filmavonden op donderdag en vrijdag in samenwerking met Zuid Open Air Cinema, kun je komen luisteren naar live muziek op de zaterdagavond en kun je iedere dag op ons zonnig terras aan de Maashaven terecht om iets te komen drinken en eten. Klik hier voor meer info.

Festivalrestaurant

Pop-up festivalrestaurant: gezamenlijke buffet-diners • Woensdag 12 t/m zondag 16 juli vanaf 18:3o uur • Reserveer hier Als het woord comfort in 15 verschillende talen bijna hetzelfde wordt uitgesproken, dan moet comfort iets heel dierbaars voor ons zijn. De uitdrukking “comfortfood” is relatief nieuw, maar het idee dat we eten om toevlucht te vinden, niet alleen van honger, maar ook van stress en zorgen, is geenszins nieuw. Vooral in tijden van crisis en post-crisis, of het nu financieel, gezondheid-gerelateerd of relationeel is, hebben we des te meer behoefte om iets te proeven dat ons zowel chemisch als emotioneel sterker maakt (het woord comfort komt van het Latijn: com fortis, “met kracht”). Gedurende het kunstfestival zal Italiaanse gastchef en kunstenaar Silvio Palladino gedurende 5 dagen koken in Paviljoen aan het Water, waarbij hij gasten uitnodigt voor een banket van zelfbeloning, nostalgie en puur genot. In plaats van de typisch eenzame ervaring van comfortfood eten we gemeenschappelijk, met elkaar, aan tafel.

Wat betekent comfort food voor jou? Wat is het recept voor jouw geluk? Zou het ook andere mensen gelukkig maken? Mail ons jouw recepten, schuif aan tafel voor de discussie, of sluit aan bij Silvio in de keuken om te helpen je eigen geheime brouwsel te bereiden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bijf je graag op de hoogte van ons programma en andere nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.